Elektrotechnische bekabeling in de Zorg

Wat speelt er bij zorginstellingen?

Bij het leveren van goede zorg komt hedendaags veel kijken. Door de inzet van zorgdomotica toepassingen en het belang van geautomatiseerde zorgmeldingen is de juiste zorg bieden aan bewoners/cliënten afhankelijk van een toekomstbestendig datanetwerk (LAN en WLAN). TW Solutions ondersteunt haar klanten bij de volledige installatie, bekabeling en montage van een toekomstbestendig datanetwerk, elektra en zorgdomotica toepassingen.

Waarom is elektra en datanetwerk bekabeling zo belangrijk voor zorginstellingen?

Een optimaal datanetwerk (LAN en WLAN) is cruciaal voor het kunnen bieden van goede zorg aan bewoners/cliënten. De KA- en zorgomgeving zijn sterk afhankelijk van een hoog beschikbaar en snel datanetwerk. Zorgmeldingen, zorgapplicaties, cloudapplicaties, werkplekken, zorgtoepassingen, zorgalarmeringen en zorgcommunicatie maken allen gebruik van dit netwerk. Het netwerk wordt steeds zwaarder belast en er gaat er veel privacy gevoelige informatie overheen. Daarnaast is veiligheid uiteraard ook prioriteit nummer 1 en mag er, volgens nieuwe wet en regelgeving, bij nieuwe installaties enkel nog gebruik worden gemaakt van de brandvertragende CAT6 “low smoke no halogen” (LSNH ) B2ca kabel.

Om er voor te zorgen dat alle meldingen/informatie blijven binnen komen moet ook de stroom gewaarborgd worden. Ups en overspanningsbeveiligingen zorgen hier voor. Door middel van een ups voorkom je een langdurige stroomuitval of juist een stroomdip.

Wat maakt deze omgevingen zo complex?

Het kunnen verlenen van goede zorg is key, enerzijds om direct zorg te kunnen verlenen en anderzijds om de levensstandaard van de bewoners/cliënten te kunnen verhogen. Juist het verhogen van de levensstandaard is een element wat bij zorginstellingen erg hoog op de agenda staat. Hier komt techniek bij kijken en een mooi voorbeeld hiervan zijn de geautomatiseerde “leefcirkels”.

Waar bijvoorbeeld cliënten met dementie of met een verstandelijke beperking voorheen niet de eigen kamer zonder toezicht konden verlaten kunnen deze bewoners/cliënten zich nu vrij en zelfstandig naar de algemene ruimtes verplaatsen. De leefcirkels worden door de zorg cliënt-specifiek ingesteld zodat er voor iedere cliënt een optimale bewegingsvrijheid is. Een hele mooie ontwikkeling dus waar wij heel graag ons steentje in bijdragen.

In samenwerking met zorgdomotica leveranciers verzorgt TW Solutions de elektrotechnische installatie, bekabeling en montage van de voor de leefcirkels benodigde zorgdomotica.

De leefcirkels zijn 1 van de talloze zorgtoepassingen waardoor elektrotechnische bekabelingwerkzaamheden erg complex, uitdagend en dus leuk worden. De tijd van enkel zorgen dat de lichtjes branden, de stoomovens zijn aangesloten, dat er een patchkast (MER/SER) en er een internetlijn aanwezig is zijn wij als totaal installateur van elektra en datanetwerken dan ook ver voorbij. De hoeveelheid en afhankelijkheid van de datastromen is enorm en een andere uitdaging is dat er vaak meerdere partijen en zorgmedewerkers in de patchkasten (MER en SER’s) veranderingen aanbrengen voor bijvoorbeeld zorgdomotica, LAN/WLAN netwerkapparatuur, alarmeringen van deursloten, (Salto)backup lijnen en glasvezelverbindingen.

Omdat zorginstellingen veelal over tientallen locaties verspreid zorg leveren is het hebben van een betrokken totaal installateur met kennis, ervaring en een netwerk in de zorg geen overbodige luxe meer. Met onwijs veel trots kunnen wij zeggen dat alle zorgklanten van TW Solutions ons zouden aanbevelen bij andere zorginstellingen vanwege onze expertise in de zorg en vanwege onze omgang met de cliënten.

Bekijk de referentie van Zorggroep Amaris (30+ locaties in de ouderenzorg) en de referentie van Zorg in Oktober (30+ locaties in de ouderenzorg).

Wat is onze ervaring bij zorginstellingen?

Onze ervaring met de zorg is dat wij zien hoeveel invloed onze elektrotechnische werkzaamheden hebben; Nadat de WiFi omgeving/zorgdomotica/IPTV/ camera’s/toegangscontroles/werkplekken door TW Solutions zijn geïnstalleerd, bekabeld en gemonteerd merken we dat er direct een prettigere werk en leefomgeving is ontstaan en druk op de zorgmedewerkers afneemt.

Welke projecten voert TW-Solutions bij zorginstellingen uit?

Onze projecten zijn in hoofdlijnen altijd gericht op enerzijds elektra bekabeling en plaatsing voor alles wat een stekker heeft en anderzijds datanetwerken aanleggen zoals bijvoorbeeld wireless omgevingen bekabelen en de WiFI acces points en zorgdomotica monteren. Dit doen wij voor diverse zorginstellingen uit alle delen van het land, de één nog innovatiever dan de ander. Bij de ene zorginstelling bieden we enkel de bekabeling en slimme sensoren aan, waar we bij de andere zorginstellingen totaalinstallaties van WiFi, IPTV, beeldbewaking,  toegangscontrole, Salto, keukenapparatuur, werkplek tot aan de printers verrichten.

Ook hebben bijna alle zorginstellingen een TW Solutions patchkast onderhoud en inspectie contract waarin we elk half jaar elke patchkast grondig onder de loep nemen.

In welke mate heeft TW-Solutions zich moeten aanpassen aan werkzaamheden in de zorg?

TW Solutions is samenwerkingen aangegaan met verschillende zorgdomotica- (bijvoorbeeld Avics, Hertek, Simac, Colijn en anderen) en netwerkleveranciers (bijvoorbeeld Felton, TWS, Lumiad, Avantage, Cloudcarrier) zodat er een totaal aanbieding aan de zorginstellingen geboden kan worden waarmee expertise met de zorg en een duidelijke SPOC rol geborgd zijn.

Maar waar TW Solutions met name heel veel tijd en energie insteekt is het trainen en begeleiden van onze elektrotechnische monteurs. Hierbij doelen we niet zozeer op de werkzaamheden zelf, want het vak verstaan ze als geen ander, maar al onze monteurs die bij zorginstellingen te werk worden gesteld krijgen een uitgebreide briefing hoe om te gaan met de werkzaamheden en de bewoners/cliënten. Want in veel gevallen komen wij in de privé leefomgeving van een bewoner/cliënt.

De monteurs van TW Solutions dragen een T-shirt met hun naam en een persoonlijk rugnummer. Bewoners op bijvoorbeeld de PG afdelingen (dementie,  enz) kunnen zeer prikkelbaar zijn. Dankzij onze T-shirts geven we de mensen herkenning en uiteraard rust. Ook kunnen ze ons bij naam noemen en anders bij nummer. Hieruit ontstaat altijd een persoonlijk praatje en dat vinden de soms eenzame ouderen geweldig.

We mogen dan ook met trots zeggen dat we inmiddels ruim 10 jaar ervaring hebben met elektrotechnische werkzaamheden bij zorginstellingen verspreid over het gehele land.

Met welke contactpersonen schakelen jullie binnen de zorg?

Het belang en de afhankelijkheid van elektrotechnische (data-) installaties bij zorginstellingen is zo divers dat we automatisch ook met vele verschillende afdelingen moeten schakelen. Denk hierbij o.a. aan IT, facilitair, domotica verantwoordelijke en natuurlijk de zorg zelf.

Waarom leveren zorginstellingen zo een diversiteit aan werkzaamheden op?

Bij zorginstellingen komt veel kijken om een betrouwbare netwerkomgeving te bouwen. Denk hieraan van de binnenkomende internetlijnen en verbindingen tussen meerdere patchkasten door middel van glasvezel. Ook de patchkasten moeten juist worden ingericht door middel van de juiste indeling en switches. Daarnaast is het hanteren een kleurcodering van de kabels cruciaal (printer/werkplekken-Grijs/wit, uplink-rood, geel- switch naar switch, roze -externe partij, groen-telefonie, paars-Dominica, zwart wifi).

Ook achter de voedingen van de patchkast zorgen wij voor noodstroom zodat acces points, slimme sensoren en bakens voor bijvoorbeeld wegloop meldingen altijd beschikbaar blijven.

Maak een afspraak en wij komen langs bij u op locatie

    Wij garanderen het volgende

    • Wij komen kosteloos langs voor een kennismaking en inventarisatie bij u op locatie
    • U ontvangt een offerte met gegarandeerde start en opleverdata
    • Fixed prijs zonder kleine lettertjes, dus geen verrassingen achteraf
    • Uw netwerk word gecertificeerd opgeleverd